Video stiri:

"BOMBASTIC": Expozitie inedita de jucarii pentru copii, la Palatul Culturii

16 Octombrie 2018
365 Vizualizari | 0 Comentarii

Asociatia Da’DeCe, in parteneriat cu Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” - CMNM Iasi si Nod Makerspace, lanseaza o noua initiativa prin care patrimoniul devine prietenos, accesibil si parte din viata copiilor, intr-un proiect cofinantat de Administratia Fondului Cultural National: „Patrimoniul copiilor”.


Sub numele de BOMBASTIC, parte din colectia de jucarii donata de Iosif Hertea asociatiei Da’DeCe va fi accesibila intr-o expozitie surprinzatoare si provocatoare, pentru copii intre 4 si 12 ani. Expozitia poate fi vizitata gratuit, in perioada 17 octombrie – 14 noiembrie 2018, la Palatul Culturii din Iasi, in spatiul Muzeului Etnografic al Moldovei. Vernisajul va avea loc marti, 16 octombrie, ora 11.00.


Gandita sub forma de labirint de catre echipa de curatori Iris Serban si Iulia Iordan, expozitia are drept scop „sensibilizarea vizitatorilor (deopotriva copii si adulti) cu privire la importanta si semnificatia patrimoniului (material, imaterial): ce este, cum se naste si cum traieste, de ce este important si sub ce forme ni se arata. Fiecare instalatie din expozitie devine un pretext pentru a descoperi o noua caracteristica a obiectelor de patrimoniu, intelegand obiectul in sens larg: ca lucru, creatie, loc, cuvant, poveste”.


Expozitia propune sase zone expozitionale care corespund fiecarui cuvant din cele care sustin afirmatia: Obiectele pretuite de colectionar devin patrimoniul de maine. Va exista, asadar, un colt despre obiecte vizibile sau invizibile, reale sau dorite, un altul despre ce inseamna pretios si ce sentimente provoaca pretiozitatea, cum e sa fii colectionar si cum poti sa-ti faci singur o colectie, cum devin/ se transforma obiectele in timp sau in functie de oameni, ce inseamna patrimoniu si ce rost are timpul de maine/ viitorul? Expozitia este despre cautare, caci labirintul asta inseamna, dar ofera si indicii de descoperit despre jucarii colectionate, precum si despre sine in raport cu obiectele si provocarile intalnite.


Expozitia va fi insotita de doua serii de ateliere pentru copii:  • 24 - 25 octombrie – ateliere de teatru pentru gradinite cu Daniela Miscov

  • 30 - 31 octombrie – ateliere de mestesugarit jucarii din lemn cu Dumitru Maxim Alexeev.


In cadrul proiectului, se tipareste si un ghid pentru copii sub forma de brosura-poster, „Patrimoniu, ce cuvant complicat!”, cu texte de Iulia Iordan si Daniela Miscov, ilustrata de Sorina Vazelina si cu design de Alice Stoicescu. Materialul sustine demersul expozitiei si explica pe intelesul copiilor ce inseamna patrimoniu, cine are grija de el, cine a fost colectionarul Iosif Hertea, si propune activitati pentru copii despre aceasta tema. Brosura va fi difuzata gratuit in cadrul expozitiei, dar si in alte contexte de invatare despre patrimoniu.


Iosif Hertea (1936 - 2018) a fost o personalitate complexa: etnomuzicolog, etnograf, culegator de folclor, compozitor de muzica pentru teatru si colectionar. A publicat numeroase carti si studii stiintifice si a fost colectionar de jucarii si instrumente muzicale. In anul 2015, Iosif Hertea a donat colectia de jucarii asociatiei Da’DeCe cu mentiunea ca aceasta sa fie pusa in valoare in expozitii interactive, in care copiii sa aiba acces nemijlocit la obiecte. Aceasta este a doua initiativa de punere in valoare a colectiei, dupa proiectul „Start, Muzeul Copilului!” (2017), in cadrul caruia a fost organizata expozitia „Elefanti, cuci, cai si EU”, deschisa in trei muzee din Bucuresti, Brasov si Cluj, dar itinerata si intr-un centru cultural pentru copii din Pisek, Cehia (2018). Dupa incheierea expozitiei BOMBASTIC de la Palatul Culturii Iasi, si aceasta va fi itinerata, la cerere, in muzee din tara sau strainatate.


bombastic expozitie jucarii cmnm iasi palatul culturii
Distribuie:  

Video similare

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Video BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1065 (s) | 17 queries | Mysql time :0.009604 (s)