Video stiri:

Eveniment SAVUROS, deschis ASTAZI, in Turnul cu Apa al Universitatii Cuza din Iasi

28 August 2018
3124 Vizualizari | 0 Comentarii

Astazi, 28 august 2018, de la ora 11:00, în Turnul de Apa al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi a avut loc vernisajul expozitiei "Iasi - capitala de razboi".


Prin cele 40 de panouri foto-documentare, vizitatorii pot reconstitui fragmente din istoria capitalei României din perioada 1916 - 1918, în imagini si documente mai putin circulate, însotite de comentarii de context.


Citeste si: Palatul Culturii din Iasi gazduieste, pana la finalul saptamanii, cel mai mare Salon de Inventii din Europa Centrala si de Est - GALERIE FOTO, VIDEO


"Privilegiul de a fi centrul politic s-a împletit, atunci, pentru Iasi, cu datoria de a gazdui autoritatile si populatia refugiate, de a asigura alimente, lemne pentru foc, spitale si spatii de cazare. Iasul nu a fost doar orasul sacrificiului si al suferintei în 1916 - 1918. A fost deopotriva locul deciziilor importante pentru mersul razboiului si pentru viitorul statului român si «scena» discursurilor si ceremoniilor memorabile. A constituit «locul de întâlnire» pentru diplomatii si militarii români si straini, «tribuna» interventiilor lui Ion I. C. Bratianu, Take Ionescu si Nicolae Iorga, spatiu al negocierilor politice si spatiu de festivitati militare. Am utilizat informatii si imagini de la Serviciul Arhivelor Nationale Istorice Centrale, Serviciul Judetean Iasi al Arhivelor Nationale, Serviciul Municipiului Bucuresti al Arhivelor Nationale, Depozitul Central de Arhiva Pitesti, Muzeul Militar National, Muzeul Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi, Brigada 15 Mecanizata Podu Înalt, colectii personale, tuturor institutiilor si persoanelor care ne-au fost alaturi multumindu-le pentru sprijin", au transmis organizatorii de la UAIC.


Citeste si: Istoria Nationalului iesean intr-o expozitie in aer liber organizata in Parcul Copou - FOTO


Expozitia este organizata de Muzeul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", în parteneriat cu Arhivele Nationale ale României. Proiectul a fost finantat de Primaria Municipiului Iasi, în cadrul Programului Centenar. Aceasta poate fi vizitata pâna pe 15 decembrie 2018.


expozitie turnul cu apa uaic vernisaj
Distribuie:  

Video similare

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - Video BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3796 (s) | 18 queries | Mysql time :0.310849 (s)